Ugrás a fő tartalomra

Hizlaló és fogyasztó baktériumok Bennem is?


Pár éve tudjuk biztosra, hogy a beleinkben élő organizmusok kihatnak a tápláltságunkra. Nem csupán a tápanyagok felszívódását segítve, hanem önmagukban is képesek befolyásolni azt, hogy ki mennyit tud hasznosítani a felvett táplálékból, az energia mire fordítódik, mennyire lesz hajlamos valaki arra, hogy zsírfelesleget halmozzon fel a testében.


A legtöbb vizsgálat szerint háromféle béltípust tudunk megkülönböztetni attól függően, hogy melyik baktérium család van többségben a belekben. Érdekes, hogy ez a három béltípus kortól és nemtől függetlenül a világ minden részén megfigyelhető, tehát univerzális és földrésztől függetlenül együttesen alakult ki az emberi evolúció során. Szintén érdekesség, hogy a hagyományos kínai orvoslás is háromféle ember típust említ ősi feljegyzéseiben az emberi anyagcserét és táplálkozást tekintve.

Az első béltípusú emberek a Bacteroides családba tartozó baktériumok sokaságát hordják magukban. Ezek a baktériumok igazi mesterek az energiafeldolgozásban, hiszen a legapróbb morzsából is kisajtolják az utolsó kis szénhidrátot is! Tökéletesen feldolgoznak mindent, amit lejuttatunk nekik. Leginkább az édesszájúak és a húskedvelők beleiben találhatók meg nagyobb számban. Kísérletes körülmények között, ha sovány egerekbe Bacteroides túlsúllyal rendelkező székletet transzplantáltak kövér donor egerekből, akkor a sovány egerek is egyre "dagibbak" lettek. Ezek a baktériumok akkor érzik jól magukat, ha szénhidrátban gazdag ételekkel bombázzuk őket, illetve a telített zsírsavakban gazdag fogásokat sem vetik meg. Elmondható tehát, hogy ezek a baktériumok leginkább a teltkarcsú vagy túlsúllyal küzdő emberek jellegzetes organizmusa.

Fontos megjegyezni kitérőként, hogy a bélbaktériumok csak azokat az anyagokat tudják feldolgozni, melyek a vastagbélbe emésztetlenül vagy félig emésztett formában jutnak le, hiszen a tápanyagok zömét megemésztő és felszívó vékonybélben csak elvétve fordulnak elő bélbaktériumok. Ha ebben a bélszakaszban is megnő a számuk, az betegségek kialakulásához vezet: gyulladásos bélbetegségek, vérszegénység, puffadás - hasi diszkomfort érzet. A vastagbélben éldegélő flóraalkotók által lesz emésztésünk teljes értékű, hiszen a hulladékból is képesek számunkra vitaminokat, antioxidánsokat, zsírsavakat előállítani, valamint számos egészségre ártalmas vegyület semlegesítésében is részt vesznek. Elsődleges fontosságúak a Bacteroidesek a H-vitamin, azaz a Biotin előállításában. Ez a vitamin biztosítja a hölgyeknek a szép bőrt és hajkoronát, az egészséges körmöket. Hiányában nő a fertőzésekre való hajlam, növekszik a koleszterinszint, nő a depresszió hajlam és más idegrendszeri probléma is.

A sorban a második a Prevotella béltípus. Ezek a baktériumok a vegetáriánus táplálkozást folytatók körében elterjedt. Azoknál szaporodik el, akik előnyben részesítik a növényi eredetű ételeket, valamint fehérjedús diétákat alkalmaznak. Tökéletes kis fehérjefeldolgozó üzemek. A Prevotella baktériumok Tiaminnal, azaz B1-vitaminnal látnak el minket. Ez a vitamin rendkívül fontos a központi idegrendszer, valamint az vázizomzat számára.

A Ruminococcus típusról nincs egyetértés a kutatók körében, de ők alkotják a harmadik béltípust. Képesek "HEM"-et előállítani, ami a hemoglobin fontos alkotója és a vér oxigénszállító munkáját végzi. Ezen baktériumok hiányával összefüggésbe hozták a vérszegénységet is erre alapozva.

A túlsúlyos emberek (akik körében a 2-es típusú cukorbetegség nagyon gyakori) jóval egyszerűbb összetételű bélflórával élnek és elsősorban a Bacteriodes család tagjai vannak jelen beleikben.


Ahogy korábban írtam a Bacteriodesek valóban hizlaló baktériumok, hiszen minden falatból maximális energiát nyernek és juttatják el azt szervezetünkbe. A bélbaktériumok összetétele alapvetően meghatározza azt is, hogy milyen zsírsavakat állít elő a flóránk, vannak amelyek által termel zsírsavak a májunknak, beleinknek kedveznek, de vannak olyan baktériumok által termelt zsírsavak is, melyek minden szövetféleségünkre hatással vannak és el is jutnak oda. 

Előző cikkemben írtam arról, hogy a bélbaktériumok képesek ingerületátvivő anyagokat, hormonszerű vegyületeket is előállítani. Ha számukra kedvező étel érkezik a szintjükre, akkor eláraszt minket az endorfin, szerotonin, ezekkel párosulva elégedettséget, kellemes bágyadtságot érzünk. Jutalmaznak minket bélbaktériumaink és ezen keresztül igenis befolyásolják táplálkozási szokásainkat, gondolatainkat, vágyainkat annak megfelelően, hogy éppen nekik mire van szükségük.

Az okos ember úgy formálja bélflóráját, hogy az által hosszú és egészséges életet nyerhessen, a felelőtlen ember pedig hagyja, hogy a bélbaktériumai irányítsák az életét.

A Bacteriodes baktériumok hangulatunk, vágyaink és gyomor teltségérzetünk befolyásolása által valóban hizlaló falatok elfogyasztására sarkallhat bárkit, aki figyelmen kívül hagyja a leírtakat. Három millió éves koevolúciójuk során tökéletesen alkalmazkodtak az emberi befolyásolás művészetéhez ezek a parányi lények!

Az energiatermelő munkájuk, táplálkozási szokásainkat befolyásoló hatásuk mellett gyulladáskeltő tulajdonságuk révén is képesek súlyfelesleghez juttatni minket apró szomszédaink. A bélbaktériumok felszínén és az általuk termelt anyagok között is vannak olyanok, melyek az emberi szervezetbe kerülve gyulladásos választ eredményeznek. Lyukas bélszindróma esetén megnő a bélnyálkahártya áteresztő képessége (Gluténban gazdag étrend is kiváltja, hiszen a glutén hatására egy zonulin nevű anyag termelődik, ami órákra kinyitja a bélnyálkahártyát alkotó sejtek közötti parányi kapukat), ami azt eredményezi, hogy nem csupán a baktériumoktól származó gyulladáskeltő anyagok jutnak a keringésbe, hanem maguk a baktériumok is eljuthatnak bármely szervünkhöz és ott gyulladást és ezen keresztül a szövetek elzsírosodását okozhatják. Ez a gyulladás alacsony aktivitású, ún. szubklinikai gyulladás, de hosszútávon szintén káros. Ezen gyulladás és az ezt kiváltó baktériumok miatt metabolikusan aktív zsírszövet halmozódhat fel például a hastájékon, ami metabolikus szindrómát, magas vérnyomást, inzulin rezisztenciát, 2-es típusú cukorbetegséget, autoimmun betegségeket, immunrendszer alulműködést és a hormonháztartás elváltozásait idézhetik elő.

Érdemes tehát bélflóránkat táplálkozási szokásaink megváltoztatásával átformálni, hiszen a leírtakat tekintve számos területen léphetünk előre a teljes egészséghez vezető úton!

A megfelelő cukor- és zsíranyagcsere elősegítésére, a szubklinikai gyulladás felszámolására, a már kialakult cukorbetegség szövődményeinek mérséklésére is számos kiegészítő áll rendelkezésünkre (Paleo diéta-táplálkozás, D-vitamin, dió kivonat, fahéj kivonat, kurkuma, resveratrol stb.), de az utóbbi évtizedben a fő figyelmet egy nagyszerű anyagra fordították a kutatók, ami nem más mint az R-alfa-liponsav.

Számos területen hat egészségünk fenntartására a jó koleszterin szinttől kezdve, a megfelelő vércukorszinten át, egészen az inzulinrezisztencia gátlásáig. Pozitívan hat a zsíranyagcserénkre, de még arra is képes, hogy az elhasználódott antioxidánsokat is újjáépítse sejtjeinkben (glutathion, C-vitamin). Szeretettel ajánlom figyelmébe az alfa-liponsavról írt tudományos cikkem, mely bemutatja kutatási eredményekre alapozva miként lehet képes ez az anyag a már kialakult 2-es típusú cukorbetegség szövődményeit is kordában tartani, tüneteit pedig megszüntetni akár, illetve a saját fejlesztésű étrend-kiegészítőmet, mely kifejezetten az egészséges cukoranyagcsere jegyében született Szegeden és az R-alfa-liponsav továbbfejlesztett változatát az R-alfa-liponsav nátriumsót tartalmazza!


Bízom benne, hogy cikkemmel is segíthettem egészségtudatos életét!

Szeretettel és üdvözlettel,
Pintér Zoltán

Hivatkozások:
Devaraj, S. et al.: "The Human Gut Microbiome and Body Metabolism:Implications for Obesity and Diabetes." Clin Chem., 2013. April, 59 (4): 617-28.
Caporaso, J. G. et al.: "Moving Pictures of the Human Microbime." Genome Biol., 2011, 12 (5): R50.
Dr. Giulia Enders - Bélügyek



Itt az ideje, hogy megértsük az egészségünket akadályozó folyamatok és civilizációs betegségeink forrását. A jövő tudománya nem a tünetek elnyomásáról fog szólni, hanem az egyes mikrotápanyagok hiányából adódó és a mikrobiom egységének megbomlásából eredő problémák megszüntetésére helyezi majd a hangsúlyt. Csodálatos lehetőségek rejlenek az egyénileg változó bélflóra tanulmányozásában és a mikrobiomra ható, személyre szabott kezelésekben. 

A széklet transzplantáció útján elindultunk és minden várakozást felül múltak az eredmények, így biztos vagyok benne, hogy az egyénre szabott gyógyászat az egyénileg változó és változtatható mikrobióta (bélflóránkat alkotó mikroorganizmusok összessége) útján szinte minden krónikus és degeneratív megbetegedésre hatékony és végleges megoldást nyújthat a közeljövőben!

Pintér Zoltán   


Kövesse bejegyzéseim a Facebookon is!
Szeretettel várom észrevételeit, kérdéseit is: info@napfenyvitamin.net
 


- Szerzői joggal védett tartalom! A blogbejegyzés engedély nélküli másolása, felhasználása jogi következményeket von maga után! -

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A prebiotikumok, főként az Inulin és a Béta-glükán javítják a bélflóra funkciókat!

Korábban már több alkalommal is írtam a bélflóra és az immunrendszer kapcsolatáról. A bélflóra, tudományos nevén mikrobiom, az egyik legkutatottabb terület jelenleg az orvostudomány területén is. A mikrobiom elváltozásait egyre több krónikus elváltozással hozzák összefüggésbe. Kutatások támasztják alá, hogy a bélflóránkban működő akár 1000 féle különböző faj (baktériumok, vírusok, gombák, archea fajok) bonyolult együttműködése révén közvetlen hatást gyakorolnak az emberi immunrendszer működésére. A védekező rendszerünket alkotó sejtek normál működését, az autoimmun és allergiás folyamatok kordában tartását egyaránt képesek fenntartani. Rendkívül fontos éppen ezért, hogy a bélflóránk egészséges működését szolgáló anyagokat, szervezeteket vigyünk bélrendszerünkbe hetente több alkalommal. Mire gondolok itt? Rostok, prebiotikumok (pl.: Inulin), fermentált élelmiszerek (kovászolt élelmiszerek) és szükség lehet természetesen maguknak a bélbaktériumoknak a pótlására is megfelelő és ha

Miért nem tudunk jóllakni zöldségekkel és miért kívánjuk az édeset folyamatosan?

Miért olyan nehéz az elején a diéta?  Aki diétába, fogyókúrába fogott jól ismeri az állandó szinte már leküzdhetetlen éhségérzetet, amit zöldségekkel és a diétás étrenddel nem igen lehet megszüntetni. Amint megértjük az édességek iránti vágyunk forrását nagyon egyszerűvé válik az orvoslása. Nézzük is az okokat... Hogy megértsük az elhízás, a belőle adódó anyagcsere problémák, és a bélflóra közötti kapcsolatot némi plusz információval egészítem ki a leírásom. A bélflóránkat mi magunk alakítjuk egyik napról a másikra méghozzá az étrendünkkel, a szokásainkkal, életkörülményeinkkel, környezetünkkel. Ha étrendünk fő tömegét szénhidrátokban gazdag ételek teszik ki, akkor az intenzív szénhidrát anyagcserét folytató bélbaktériumok válnak dominánssá bélrendszerünkben köztük olyan fajokkal, melyek igen agresszív cukorbontó anyagcserét folytatnak, maximálisan az utolsó molekuláig hasznosítanak mindent, amit eléjük teszünk! Ismerős ügye az "Én már egy apró falattól is két kilót hízok&

Bélgondok: Lyukas bél, ártalmas székrekedés és pre-, probiotikus segítség

Keveset foglalkozunk a bélproblémákkal és még az orvosoknak is félve említjük meg, mert ciki! Ez nem ciki, hozzánk tartozik és szinte mindenkit érintő probléma lehet a székrekedés. Gyerekeknél, felnőtteknél és időseknél, kortól és nemtől függetlenül előfordulhat ez a kellemetlenség és olykor komoly veszélyt is magában hordozhat, ha krónikussá válik. Elsősorban életminőség romboló, de a folyamatos erőlködés következtében aranyeres elváltozás alakulhat ki, valamint a végbélnyílás környezetében fájdalmas, olykor vérző repedések (abráziók) és szakadások (fissurák) is megjelenhetnek. Huzamosabb ideig fennálló székrekedés során beszélhetünk a széklet impaktációról, amikor is a széklet szinte minden nedvességet elveszít és rendkívül keménnyé válik, emiatt normális úton képtelen távozni a tápcsatornából. Ilyen esetekben szakorvosi segítség szükséges az esetleges bélelzáródás elkerülése végett.  Mikor beszélhetünk székrekedésről? Ha a székletürítések száma egy héten kevesebb, mint három, a