Ugrás a fő tartalomra

Depresszió és bélből eredő érzések


Agy-Bél tengely és ideges bél szindróma

Szokás mondani, hogy a férfi a hasával gondolkodik. Ez nincs olyan messze a valóságtól! Nem csupán a férfiak, de a nők is rendelkeznek agy-bél tengellyel, azaz közvetlen idegi összeköttetéssel a központi idegrendszer és a beleket behálózó idegek közötti szoros kapcsolattal. Sokan nem tudnak róla, de a tápcsatornánknak külön agya van, saját idegrendszere, mely az enterális idegrendszer nevet viseli. Az agyunk és az enterális idegrendszer közötti a főút a nervus vagus, a bolygóideg. A jelzések a két idegi központ között folyamatosan ide-oda cikáznak, egyesek tudatosulnak mások nem. Számunkra csak a nagyon fontos információk vehetők észre, melyek valóban tartalmas információ jelleggel bírnak például fájdalom, puffadás vagy a jó érzések, mint az ünnepi zabálások utáni elégedett "punnyadás". 

Vannak olyan esetek, amikor a krónikus gyulladások, a nem megfelelő bélflóra (disbiosis) vagy fel nem fedezett étel-allergia miatt a belekből származó impulzusok tömege érkezik az agyba és erről mi magunk is tudomást veszünk, kihat ránk. Ezen impulzusok nagy része számunkra nem releváns információ, esetleg eltúlzott, fokozott, feleslegesen izgatják a központi idegrendszert. Az ilyen esetekben alakul ki az arra hajlamos személyeknél az ún. ideges bél szindróma. A folyamat következtében nő az agy-bél tengely ingerlékenysége, olyan jelzések is fokozott agyi aktivitást váltanak ki, amelyek azelőtt nem jutottak el az idegrendszer központjai felé. Ez a túlzott aktivitás leginkább a rossz közérzetért, rosszullétekért felelős agyi központokat ingerlik és az ideges béllel rendelkezőkre jellemző tüneteket produkálnak: kellemetlen nyomásérzés a hasban, nyugtalanság érzés hastájékból kisugározva, hasmenés vagy székrekedés. 

Elkerüléséhez szemrevételezni kell a táplálkozást, hiszen a nyugati táplálkozás elősegíti a szubklinikai gyulladások majd a krónikus gyulladások kifejlődését a bélrendszerben, az étel-allergiák kialakulását, az autoimmun folyamatokat és természetesen a mikrobiom megváltozását, ami szintén súlyosbítja a helyzetet, hiszen a rossz bélflóra az emésztéstől kezdve, az immunrendszeren - gyulladásos faktorok fokozott termelésén át egészen a depresszió hajlam növekedéséig negatívan hat számos területen. Fontos kideríteni, melyek azok az élelmiszer komponensek, melyek minimális mennyiségben is allergiát, gyulladást esetleg autoimmun folyamatokat (molekuláris mimikri útján) indíthatnak el szervezetünkben. Érdemes figyelembe venni a táplálkozás alapú depresszió teóriát, mely szerint az esszenciális aminosavak, omega 3-5-6-9 zsírsavak elégtelen bevitele miatt nő a betegek hajlama a neurózisra, bipoláris zavarokra (hozzáteszem ezen anyagok jó felszívódásához is elengedhetetlen a megfelelő bélflóra). Az ideges bél szindrómában szenvedők körében magas a depresszióban szenvedők száma.

Az agy eredetű és a bél eredetű stressz is káros, egy ördögi kört kialakítva keseríti meg a betegek életét. Stressz és idegesség esetén az agy vészjelzéseket ad le a test minden részébe, ezek az impulzusok a bélrendszerbe jutva a beleket tartalék üzemmódra kényszerítik. A stresszt kiváltó probléma megoldására fókuszál a szervezet, így minden energiaforrást, amit csak mozgósítani lehet az agy (és a vázizomzat) felé irányít. Csökken a belek vérellátása, nedvtermelése. Ez huzamosabb ideig a bél funkció csökkenését, a bélnyálkahártya sebezhetőbbé válását eredményezi, amiből a legtöbb esetben szorulás és a nyálkahártya gyulladásra való esély, illetve fekély kialakulásának hajlama jelentősen megnő. Az ideges bél szindróma kezdetekor is az agyi stressz mellett a belekből érkező többlet negatív impulzus következtében az agy aknavető módjára bombázza a testet vészjelzésekkel és még tovább rontja a bélrendszer funkcióját. Ha ez állandósul, akkor a bélrendszer a folyamatos tartalék üzemmód miatt egyszerűen kimerül és nem lesz képes ellátni a feladatát. A kör bezárul és a negatív láncreakció az agy, a bélrendszer és a mikrobiom elemei között napról napra rombolja a betegek egészségét.

http://www.napfenyvitamin.net/keszitmenyeink/napfenyvitamin-termekcsalad-40913/premium-magnezium-malat-400-mg-szerves-kotesu-szelennel/350119/#webshop
 Az egészséges idegi működések alapja a megfelelő és jó felszívódó Magnézium bevitel!

Az elgondolás, miszerint gondolataink, érzéseink, hangulatunk vagy éppen depresszióra való hajlamunk is a beleinkből származtathatóak nem újdonság. Az antidepresszáns gyógyszerek a szervezet szerotonin rendszerére hatva próbálják lazítani, újra plasztikussá, azaz alakíthatóvá tenni a betegek idegeit, hogy például bizonyos pszichoterápiás eljárásokkal szemben befogadóbbak legyenek és a kombinált terápiák útján javulást érjenek el. Szervezetünk szerotonin mennyiségének 95%-át a belekben működő enterokromaffin sejtek halmaza adja. A bélflórát alkotó bélbaktériumok szintén előállítanak olyan aminosavakat (tirozin, triptofán), melyek az idegsejtekben elősegítik a hangulatunkra, közérzetünkre ható hormonok termelődését (endorfin, szerotonin). Egyes kutatók, mint Dr. Michael Gershon felvetette annak a lehetőségét is, hogy olyan antidepresszánsokat kell fejleszteni, amelyek kifejezetten a bél ideghálózatára hatva fejtik ki hatásukat elkerülve az agyat.

Stephen Collins és munkatársai igen messzire jutottak állatkísérleteik során. Az egerek két törzsét vizsgálták. A BALB/c törzs egyedei félénkek, szégyenlősebbek voltak, míg a NIH-SWISS törzs egerei kíváncsi, bátor állatoknak bizonyultak. Három különböző antibiotikummal sikerült mindkét törzs egyedeinek tápcsatornáját csírátlanítani, azaz a bélflóra elemeit kiölték. Az egerek bélcsatornájába a másik törzsre jellemző bélbaktériumokat juttattak. Meglepetésükre azok az egerek, akik eddig félénken közelítették meg az új dolgokat most bátran és kíváncsian reagáltak azokkal szemben, akik eddig kíváncsibbak voltak, hiszen ők lettek a bélbaktérium csere után a szégyenlősebbek.

Számos bizonyítékunk van arra vonatkozóan, hogy az agy, a bélrendszer és a mikrobiom rendkívül szoros és finoman hangolt egységet képeznek, ha az emberek stresszre adott reakcióiról, depresszió hajlamáról és én képéréről beszélünk. Éppen ezért a jövőben a depresszió, neurózis és minden hangulat ingadozásból eredő megbetegedést a bélrendszerre, bélflórára pozitívan ható megoldásokkal kombinálva (paleo étrend, pro- és prebiotikumok, vitaminok, zsírsavak, aminosavak, ásványi anyagok és nyomelem bevitelével, pszico- és hipnoterápia stb.) kell alkalmaznunk.

Szeretettel és üdvözlettel,
Pintér Zoltán


Források:

Bercik, P. et al.: "The Intestinal Microbiota Affect Central Levels of Brain-Derived Neurotopic Factor and Behavior in Mice." Gastroenterology, 2011. augustus, 141 (2): 599-609.

Bravo, J. A. et al.: "Ingestion of Lactobacillus Strain Regulates Emotional Behavior and Central GABA Receptor Expression in a Mouse via the Vagus Nerve." Proc Natl Acad Sci USA, 2011. september 20., 108 (38): 16 050-55.

Revenstorf, D.: Expertise zur wissenschaftlichen Evidenz der Hypnotherapie. Tübingen, 2003; www.meg-tuebingen.de/downloads/Expertise.pdf

Dr. Giulia Enders - Bélügyek 2. fejezet


Itt az ideje, hogy megértsük az egészségünket akadályozó folyamatok és civilizációs betegségeink forrását. A jövő tudománya nem a tünetek elnyomásáról fog szólni, hanem az egyes mikrotápanyagok hiányából adódó és a mikrobiom egységének megbomlásából eredő problémák megszüntetésére helyezi majd a hangsúlyt. Csodálatos lehetőségek rejlenek az egyénileg változó bélflóra tanulmányozásában és a mikrobiomra ható, személyre szabott kezelésekben. 

A széklet transzplantáció útján elindultunk és minden várakozást felül múltak az eredmények, így biztos vagyok benne, hogy az egyénre szabott gyógyászat az egyénileg változó és változtatható mikrobióta (bélflóránkat alkotó mikroorganizmusok összessége) útján szinte minden krónikus és degeneratív megbetegedésre hatékony és végleges megoldást nyújthat a közeljövőben!

Pintér Zoltán   

Kövesse bejegyzéseim a Facebookon is!
Szeretettel várom észrevételeit, kérdéseit is: info@napfenyvitamin.net


- A bejegyzés tartalmát szerzői jog védi, engedély nélküli felhasználása jogi lépéseket von maga után! -

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A prebiotikumok, főként az Inulin és a Béta-glükán javítják a bélflóra funkciókat!

Korábban már több alkalommal is írtam a bélflóra és az immunrendszer kapcsolatáról. A bélflóra, tudományos nevén mikrobiom, az egyik legkutatottabb terület jelenleg az orvostudomány területén is. A mikrobiom elváltozásait egyre több krónikus elváltozással hozzák összefüggésbe. Kutatások támasztják alá, hogy a bélflóránkban működő akár 1000 féle különböző faj (baktériumok, vírusok, gombák, archea fajok) bonyolult együttműködése révén közvetlen hatást gyakorolnak az emberi immunrendszer működésére. A védekező rendszerünket alkotó sejtek normál működését, az autoimmun és allergiás folyamatok kordában tartását egyaránt képesek fenntartani. Rendkívül fontos éppen ezért, hogy a bélflóránk egészséges működését szolgáló anyagokat, szervezeteket vigyünk bélrendszerünkbe hetente több alkalommal. Mire gondolok itt? Rostok, prebiotikumok (pl.: Inulin), fermentált élelmiszerek (kovászolt élelmiszerek) és szükség lehet természetesen maguknak a bélbaktériumoknak a pótlására is megfelelő és ha

Miért nem tudunk jóllakni zöldségekkel és miért kívánjuk az édeset folyamatosan?

Miért olyan nehéz az elején a diéta?  Aki diétába, fogyókúrába fogott jól ismeri az állandó szinte már leküzdhetetlen éhségérzetet, amit zöldségekkel és a diétás étrenddel nem igen lehet megszüntetni. Amint megértjük az édességek iránti vágyunk forrását nagyon egyszerűvé válik az orvoslása. Nézzük is az okokat... Hogy megértsük az elhízás, a belőle adódó anyagcsere problémák, és a bélflóra közötti kapcsolatot némi plusz információval egészítem ki a leírásom. A bélflóránkat mi magunk alakítjuk egyik napról a másikra méghozzá az étrendünkkel, a szokásainkkal, életkörülményeinkkel, környezetünkkel. Ha étrendünk fő tömegét szénhidrátokban gazdag ételek teszik ki, akkor az intenzív szénhidrát anyagcserét folytató bélbaktériumok válnak dominánssá bélrendszerünkben köztük olyan fajokkal, melyek igen agresszív cukorbontó anyagcserét folytatnak, maximálisan az utolsó molekuláig hasznosítanak mindent, amit eléjük teszünk! Ismerős ügye az "Én már egy apró falattól is két kilót hízok&